مهدی سنگسری

دکترای حقوق خصوصی

دکترای حقوق خصوصی

ماده 1002 قانون مدنی در تعریف اقامتگاه بیان می دارد اقامتگاه هر شخص عبارت است از محلی که شخص در آنجا سکونت داشته و مرکز مهم امور او نیز آنجا باشد . اگر محل سکونت شخص غیر از مرکز مهم امور او باشد ، مرکز مهم امور او اقامتگاه محسوب می شود . اقامتگاه اشخاص حقوقی مرکز عملیات آنها خواهد بود .

مطابق ماده 1003 قانون مدنی هیچ کس نمی تواند بیش از یک اقامتگاه داشته باشد.

فایده و اهمیت اقامتگاه

1.       دادگاه صالح برای رسیدگی به دعاوی ، اصولا دادگاه اقامتگاه خوانده است .

2.       دعاوی و امور راجع به ورشکستگی ، به دادگاه اقامتگاه تاجر ورشکسته ارجاع می شود مانند: دعاوی توقف و تعیین مدیر تصفیه .

3.       دادگاه صالح برای رسیدگی به حجر و تعیین قیم و امور قیمومیت ، دادگاه اقامتگاه محجور است .

4.       امور راجع به غایب مفقود الاثر ، از قبیل نصب امین برای اداره اموال او ، با دادگاه حقوقی آخرین اقامتگاه غایب است .

5.       ابلاغ اظهارنامه ، دادخواست ، احضاریه ، اخطاریه ، اجرائیه ، رای دادگاه و دیگر برگ های  دادرسی ، اغلب در اقامتگاه شخص به عمل می آید .

6.       هر گاه اقامتگاه اصحاب دعوی خارج از کشور باشد ، کلیه مواعد قانونی ( موعد رفع نقص دادخواست یا اعتراض به نظر کارشناس ) دو ماه خواهد بود و در صورتیکه اشخاص مقیم در ایران باشند ، مدت کمتری می باشد .

7.       در نظر گرفتن مسافت و مدت حضور طرفین دعوی که اقامتگاه آنها در خارج از مقر دادگاه می باشد .

8.       در کلیه اسناد رسمی باید اقامتگاه متعاملین به وضوح قید شود .

اقسام اقامتگاه

1.       اقامتگاه اختیاری یا ارادی

2.       اقامتگاه اجباری

3.       اقامتگاه انتخابی یا قراردادی

1- اقامتگاه اختیاری یا ارادی

اقامتگاه اختیاری یا ارادی جایی است که شخص به میل و اختیار و اراده خود به عنوان محل سکنا و مرکز مهم امور خویش انتخاب می کند و اگر مرکز مهم امور ، غیر از محل سکونت انتخابی شخص باشد ، اقامتگاه او مرکز مهم امور او است .

2- اقامتگاه اجباری

اقامتگاه اجباری ، اقامتگاهی است که قانون برای بعضی از اشخاص با در نظر گرفتن ارتباط و وابستگی آنان به شخص دیگر یا از نظر شغل و مقام آنان به اجبار تعیین می کند .

اشخاص دارای اقامتگاه اجباری به ترتیب زیر است :

            الف ) زن شوهردار .

            ب ) محجور .

            ج ) مامورین دولت .

            د ) افراد نظامی .

            ه ) خدمه .

الف ) زن شوهردار

اقامتگاه زن شوهر دار همان اقامتگاه شوهر است . در چهار مورد اقامتگاه زن ، غیر از اقامتگاه شوهر است :

1.       در موردی که شوهر اقامتگاه معلومی نداشته باشد .

2.       در موردی که زن به موجب عقد نکاح ، حق تعیین مسکن داشته و مسکن جداگانه اختیار کرده باشد .

3.       اختیار کردن مسکن توسط زن بعد از وقوع نکاح با رضایت و توافق شوهر .

4.       در موردی که بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد و زن با اجازه دادگاه ، مسکن جداگانه اختیار کرده باشد .

اقامتگاه زن ناشزه :

زن ناشزه ، زنی است که نافرمانی کرده و وظایف خود را انجام نمی دهد . چون نشوز بر خلاف قانون است ، اقامتگاه قانونی زن ناشزه همان اقامتگاه شوهر است .

ب ) محجور

محجور کسی است که به علت صغر سن یا نقص قوای دماغی از تصرف آزادانه در اموال و اداره امور حقوقی خود ممنوع است .

اقامتگاه صغر یا محجور ، همان اقامتگاه ولی و قیم آنها است .

اقامتگاه زن شوهردار محجور :

چون وابستگی زن به شوهر از لحاظ روابط زوجیت و حقوق و تکالیف ناشی از آن بیشتر از وابستگی زن به ولی یا قیم است ، اقامتگاه زن شوهردار محجور ، همان اقامتگاه شوهر است .

تاثیر حجر شوهر بر اقامتگاه زن :

هرگاه زن ، صغیر و تحت ولایت باشد و شوهر بعد از عقد نکاح دیوانه شود و حکم حجر او از دادگاه صادر شود ، بنابراین ریاست شوهر بر خانواده زایل می شود و اقامتگاه زن ، اقامتگاه ولی خود خواهد بود .

ج ) مامورین دولت

اقامتگاه مامورین دولتی ، محلی است که در آنجا ماموریت ثابت دارد . بنابراین هرگاه ماموری برای بازرسی و یا انجام دادن ماموریتی بطور موقت به شهر دیگری اعزام شود و یا به مسافرت برود ، اقامتگاه او تغییر  نخواهد کرد .

د ) افراد نظامی

اقامتگاه افراد نظامی که در ساخلو هستند محل ساخلوی آنهاست . ساخلو به معنای پادگان است .

ه ) خدمه

اگر اشخاص کبیر که معمولا نزد دیگری کار یا خدمت می کنند ، در منزل کارفرما یا مخدوم خود سکونت داشته باشند ، اقامتگاه آنها همان اقامتگاه کارفرما یا مخدوم آنها خواهد بود .

 

3- اقامتگاه انتخابی یا قراردادی

اقامتگاه انتخابی یا قراردادی ، اقامتگاه خاصی است که طرفین معامله برای اجرای تعهدات یا دعاوی ناشی از قرارداد یا ابلاغ اوراق دادرسی مربوط به آن انتخاب می کنند . اقامتگاه قراردادی غالبا محلی است که شخص به آن بستگی پایداری ندارد و مرکز مهم امور او محسوب نمی شود و فقط اراده طرفین قرارداد است که به آن عنوان اقامتگاه می دهد .

آثار تعیین اقامتگاه انتخابی :

1.       برای دادگاه اقامتگاه انتخابی ، جهت رسیدگی به اختلافات مربوط به قرارداد ، ایجاد صلاحیت می نماید و خواهان را از رجوع به دادگاه اقامتگاه خوانده معاف می دارد .

2.       به شخصی که احیانا اقامتگاه انتخابی شخص دیگری نزد او تعیین شده است وکالت می دهد که اوراق دادرسی را به جای صاحب اقامتگاه دریافت کند .

3.       در صورت تغییر محل سکونت شخص اصولا اقامتگاه انتخابی قبلی معتبر خواهد بود .

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی